Czym można zastąpić produkty sezonowe?

Sprawdź horoskop miesięczny!

Kupowanie produktów poza sezonem może okazać się stratą pieniędzy. Wynika to przede wszystkim ze skomplikowanej logistyki ich dostarczania oraz trudności w ich przechowywaniu, co obniża walory smakowe i zawartość witamin w owocach i warzywach. Olga Galeeva, dietetyk Europejskiego Centrum Medycznego, opowiedziała nam o tym, jak zastąpić tradycyjne wiosenno-letnie produkty, zachowując przydatność diety.

Szparagi

Z użyciem tego produktu lepiej jest poczekać do wiosny lub lata, kiedy będzie świeży, soczysty, jasnozielony i idealny do gotowania. Zimą zastępujemy je kapustą wszelkiego rodzaju, karczochami i pasternakiem. W rzeczywistości szparagi i pasternak zawierają mniej więcej tyle samo witaminy C (ok. 22%), ale błonnika pokarmowego w pasternaku jest 2 razy więcej (ok. 4,5 g na 100 g). Błonnik pokarmowy ma szczególne znaczenie dla regulacji stolca i trawienia w okresie zimowym, kiedy aktywność ruchowa jest ograniczona i wszyscy siedzą w domu.

Rzodkiewka

Jedno z pierwszych wiosennych warzyw o wyrazistym smaku z grządki lub sklepu. Dziś można ją zastąpić rzepą lub szalotką. Pod względem wartości odżywczej rzepa i rzodkiewka są bardzo podobne, co oznacza, że zastąpienie jednego produktu drugim nie spowoduje utraty składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają witaminę C (ok. 22-27% dziennej normy ze 100 g produktu), która bierze udział w reakcjach redoks, funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspomaga wchłanianie żelaza. Niedobór tego składnika prowadzi do rozpulchnienia i krwawienia dziąseł, krwawienia z nosa na skutek zwiększonej przepuszczalności i kruchości naczyń krwionośnych.

Arbuz

W zimie arbuza można zastąpić persymoną. 400 g persymony (około 2 dziennie) dostarczy Ci dużo witaminy A, która ma właściwości wzmacniające odporność. Persymona jest zaskakująco bogata w witaminy i minerały (przeczytaj też: "7 powodów, dla których warto polubić persymony"). Już 100g produktu dostarczy Ci 22% witaminy A, 14% magnezu, 16% chromu, 14% żelaza, 40% jodu i 150% witaminy B5 czyli kwasu pantotenowego.

Witamina B5 bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów, węglowodanów, metabolizmie cholesterolu, syntezie kilku hormonów, hemoglobiny, wspomaga wchłanianie aminokwasów i cukrów w jelitach, wspomaga funkcjonowanie kory nadnerczy. Brak kwasu pantotenowego może prowadzić do zmian chorobowych skóry i błon śluzowych.

Truskawki i maliny

Obie jagody są doskonałe zimą w postaci konfitur, dżemów lub confit. Ale w świeżej postaci lepiej jest dać pierwszeństwo owocom cytrusowym (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty). Jeśli porównamy zawartość witaminy C we wszystkich trzech owocach, to na pierwszym miejscu znajdzie się pomarańcza, następnie grejpfrut i mandarynki. Ale dla zawartości kobaltu i molibdenu, mandarynki są przed resztą z 141% i 90%, odpowiednio. Kobalt jest składnikiem witaminy B12. Aktywuje enzymy metabolizmu kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego.

 

Autor

Karolina Owczarek

Redakcja zdrowewarzywko.pl