Jak układać wiosenny jadłospis, aby nie zabrakło nam witamin i minerałów?

Zima to dla wielu z nas bardzo trudny okres. Gdy nadchodzi wiosna chcemy wrócić do utraconej zimą formy. W okresie zimy rzadko staramy się zdrowo odżywiać. Najczęściej wybieramy potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu, a do tego jesteśmy mniej aktywni. Efekt jest taki, że gdy nadchodzi wreszcie wiosna ważymy kilka kilogramów więcej. Wiosną nasz organizm jest osłabiony także na skutek tego, że w zimie dostarczaliśmy mu zbyt mało witamin i pierwiastków mineralnych. Pora to nadrobić.

gazetki promocyjne

Racjonalna, urozmaicona dieta

Układając swój jadłospis powinniśmy zadbać o to, aby na talerzach znalazły się produkty, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Szczególnie powinniśmy zadbać o to, aby były to minerały i witamin, których zimą dostarczaliśmy organizmowi w zbyt małej ilości. Stosując urozmaiconą dietę, możemy być pewni, że nasz organizm dostanie wszystkie potrzebne mu składniki. Koniecznie postaraj się o to, aby w Twojej diecie znalazła się duża ilość warzyw i owoców. Jeśli jest to możliwe, jedz je surowe. Możesz też wyciskać z nich soki. Te, które wymagają gotowania, gotuj jak najkrócej. Włącz do diety pełnoziarniste produkty zbożowe. Są one źródłem dostarczających energii węglowodanów. Pamiętaj także o nabiale, który dostarczy wartościowego białka, witamin (A, B2, D, E, K) i minerałów (wapnia, żelaza, manganu, cynku).

Autor

Daria Sowińska

Redakcja zdrowewarzywko.pl